Toelichting van Civiele Bescherming en de toekomst ervan door Kolonel Frans De Kock

Wednesday, October 25, 2017 20:00-22:30, Hostellerie De Biek
Speaker(s): Kolonel Frans De Kock staat meer dan 25 jaar aan het hoofd van de operationele eenheid van de Civiele Bescherming in Liedekerke. Hij kwam, na een opleiding tot industrieel ingenieur, op 28 jarige leef

De Civiele bescherming is een Federale Hulpdienst, die onder de bevoegdheid van de Federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken valt.

Deze hulpdienst beschikt over 6 operationele eenheden die gevestigd zijn te : Liedekerke (1e PE ), Brasschaat en Jabbeke ; Ghlin, Crisnée en Libramont(5e PE).

De operationele eenheden zijn elke dag van het jaar 24 uur op 24 operationeel; ze zijn bemand met federale ambtenaren en kunnen indien nodig met vrijwilligers aangevuld worden.

Het interventiegebied van de eenheden is als volgt:

Liedekerke : provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant (Brussel incl.)
Brasschaat : provincies Antwerpen en Limburg
Ghlin : provincie Henegouwen en een gedeelte van de provincies Waals-Brabant en Namen
Crisnée : provincie Luik en een gedeelte van de provincies Waals-Brabant en Namen
Libramont : provincie Luxemburg en een gedeelte van de provincie Namen.
Jabbeke : provincie West-Vlaanderen

De Civiele bescherming treedt op indien een andere overheid onvoldoende middelen of personeel heeft of nood heeft aan gespecialiseerd materieel. Onze dienst zal dus bijstand geven aan andere diensten.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft de knoop definitief doorgehakt: vier van de zes kazernes van de civiele bescherming moeten sluiten in kader van de hervorming naar een zuivere tweedelijnsdienst. Enkel de posten in Brasschaat en Crisnée blijven nog over. Naakte ontslagen komen er niet

'Het is niet omdat ik in Brasschaat woon en daar titelvoerend burgemeester ben, dat het Brasschaat moest zijn. Maar natuurlijk ook niet dat het Brasschaat niet mocht worden' - Jan Jambon.

Kolonel Frans De Kock

Extra afbeeldingen

Logo